Gratis patroon – free pattern Fons & Sien

Fons & Sien figuur-NL

NL / ENG

Het eerste gratis WenSJe patroon krijgt een aanvulling.

Snel snel nog even een shirt of jurkje maken voor de zoon, dochter of het jarige buurmeisje? De Fons & Sien staat voor je klaar. 🙂 Het is een baggy modelletje waarop ik een hele tijd geleden het patroon voor de Lena dress gebaseerd heb. De mouwen, hals en boorden zijn hetzelfde bij beide patronen.

Fons & Sien is een gratis patroon voor een shirt of jurkje (met lange en korte mouwen) in maat 80 – 116. Met een fotohandleiding in het Nederlands en in het Engels.

The first free WenSJe sewing pattern has been updated.

Do you need a quick last minute project for your son, daughter or the birthdaygirl next door? The Fons & Sien is there for you. 🙂 It’s a baggy model on which I based the sewing pattern for the Lena dress a while back. The sleeves, neckline and cuffs are the same in both patterns.

Fons & Sien is a free pattern for a shirt of dress (long and short sleeves) in sizes 80-116 (18mo-6y). With phototutorial in English and Dutch.

Free sewing pattern Fons and Sien

Waarom heet dit patroon Fons & Sien?

Wel, omdat het een shirt is dat voor zowel jongens als meisjes schattig en stoer is. De jurkjesversie noem ik dan wel lekker stereotiep ‘Sien’. Nog een reden? Beide namen vormen de naam van mijn oma, Alphonsine. Mijn oma heeft me leren naaien. Zij heeft me lang geleden getoond hoe ik een naaimachien aan de praat moest krijgen. Toen ik bij haar ging logeren maakte ik kussenslopen en pennenzakjes. En dan is het jaren blijven liggen. Tot ik zwanger werd van Jente en mijn misselijke zelf afgeleid moest worden. In die tussentijd was oma verhuisd naar een kleinere stek en had ze haar naaimachines uitgedeeld (ja, meervoud, twee in totaal eigenlijk). Ik kreeg er één van. Hoe verliefd ik ook ben op mijn overlock, blijf ik die oude Toyota machine van mijn oma ook koesteren. En ja, dan noemen we het eerste patroon hier naar haar.

Why is this pattern called ‘Fons & Sien’? 

Well, because it’s a shirt that works well for boys and for girls. The dress version is called Sien (so stereotypical, I know). Another reason? Both names actually form the name of my nana, Alphonsine. She taught me how to sew. Long ago, she showed me how a sewing machine works. When I spent summer holidays at her place, I made some pillowcases and pencil cases. And then it was quiet for years. Until I got pregnant with Jente and my nausea needed some distraction. In the meantime, my nana moved to a smaller place and handed out her sewing machines (yes, plural). I was lucky to get one of them and very lucky I remembered how it worked. Because this ‘sewing almost every day’ started almost 3 years ago, I bought two new machines. But this old Toyota machine is still being used from time to time. So long story short, I’m naming this pattern ‘Fons & Sien’ in honor of my very first sewing idol.

Free sewing pattern Fons and Sien

Free sewing pattern Fons and Sien

Hier vind je het gratis patroon en de tutorial voor de Fons & Sien shirt en dress.

Here you can find the free pattern and tutorial for the Fons & Sien shirt and dress.

Jente showt (jep, dat is het juiste woord tegenwoordig) hier de Fons shirt met lange mouwen, de Fons shirt met korte mouwen en de Sien dress met korte mouwen.

Jente shows (yes, our miss attitude) the Fons shirt with long sleeves, the Fons shirt with short sleeves and the Sien dress with short sleeves.

Free sewing pattern Fons and Sien

Free sewing pattern Fons and Sien

Free sewing pattern Fons and Sien

Voor de korte mouwenversie vind ik zelf de omgeplooide mouwtjes het mooist.

For the short sleeves version, I like the flipped sleeves the most.

Free sewing pattern Fons and Sien

De prachtige stofjes komen van bij De Stoffenkamer in Gent. Ze hebben een vernieuwde en super handige webshop. En dat niet alleen. Helena verhuisde ook net naar een nieuw pand met haar winkel. Ik werd op slag verliefd. Niet alleen op het gigantische aanbod aan stoffen, maar ook op het mooie interieur met als absolute topper de workshopruimte. Zeker de moeite om eens langs te gaan.

The gorgeous fabrics are from De Stoffenkamer in Ghent. They have a new and very easy to work with webshop. And that’s not all. Helena moved to a new house with her store. I was instantly in love. Not only with the gigantic variation of fabrics she has, but also with the beautiful interior and inspiring workshop space. Make sure to drop by some time.

Free sewing pattern Fons and Sien

Free sewing pattern Fons and Sien

Free sewing pattern Fons and Sien

Free sewing pattern Fons and Sien

Hier vind je de allereerste versies van de Fons shirt en Sien dress. Twee weken terug toonde ik hier een nieuwe testversie en dit is één van mijn favorieten, een variant met ruchemouwen. De tutorial daarvoor gooi ik één van de komende weken wel eens online.

Ik heb zelf nog enkele shirts en jurkjes klaarliggen én er zijn ook enkele andere blogsters die jullie de komende weken graag hun Fons shirt of Sien dress laten zien. Stay tuned.

Here you can find the very first versions of the Fons shirt and Sien dress. Two weeks ago I showed you this testversion and this one is one of my favorites, a Fons shirt with ruffle sleeves. The tutorial for this one will be online in the next few weeks.

I have some more shirts and dresses ready to show you ánd there are some other bloggers who would like to show you their Fons shirt or Sien dress in the next few weeks. Stay tuned.

Uiteraard heb ik ook enkele geweldige madammen te danken die het patroon mee getest hebben. Annick, Eva, Isabel, Laurence, Lynn, Qwinta, merci voor jullie tijd en energie, fijne feedback en uiteraard jullie prachtige Fons & Sien exemplaren. En Lynn en Brit, merci voor de push om het patroon alsnog online te zetten. 🙂

Of course I have some sweet ladies to thank for testing this pattern. Annick, Eva, Isabel, Laurence, Lynn, Qwinta, thanks for your time and effort, for your useful feedback and your amazing Fons & Sien creations. And Lynn and Brit, thanks for the push to release the pattern after all. 🙂

 

Free sewing pattern Fons and Sien

Free sewing pattern Fons and Sien

Free sewing pattern Fons and Sien

Patroon: Fons & Sien shirt en dress – WenSJe

Stoffen: blauwe stoffen van Froy en Dind, roze stof geen idee welk merk, allemaal te koop bij De Stoffenkamer

Pattern: Fons & Sien shirt and dress – WenSJe

Fabrics: blue fabrics by Froy en Dind, pink fabric I don’t remember which brand, all for sale at De Stoffenkamer

Afbeeldingsresultaat voor stoffenkamer

23 Comments

 1. Rineke
  6 September 2017

  Blij met jou(w patroontjes)! Heel erg bedankt!

  Reply
 2. Lieve Mariën (Pieke Wieke)
  7 September 2017

  Oh, wat een tof patroontje! En wat een prachtige reeks foto’s! Wat een zalig fotomodel is die Jente 🙂

  Reply
 3. Pascale Smetrijns (MadeLivje)
  7 September 2017

  Het volgende op mijn lijstje! De stof heb ik al in gedachten.

  Reply
 4. C'est Saar!!
  7 September 2017

  zooo blij dat je het toch online gooide!!! Ik ga meteen aan de slag met het Sienjurkje

  Reply
 5. Smospotten en snoesjes
  8 September 2017

  Super! Ik hou van zulke patroontjes!

  Reply
 6. Caro // Carreaukes
  8 September 2017

  Knap Sofie!

  Reply
 7. lunatiek
  10 September 2017

  Amai, echt tof hoor!!

  Reply
 8. karen
  14 September 2017

  Gisteren rolde het eerste siendress voor mijn kleine meid sien vanonder het naaimachine. na wat gesukkel met de mouwen, had eerst lange mouwen voorzien, maar dat spande zo rond haar armen, dat ik er een korte versie van heb gemaakt! Ze ging vandaag al naar de opvang met haar nieuw jurkje! Een toppertje voor Sien!

  Reply
  1. Sofie Lietaert
   Sofie Lietaert
   21 September 2017

   Super leuk!! Meteen verbonden met het patroon dan 😉 Veel geniet ervan!

   Reply
 9. Qwinta Van Ryckeghem
  14 September 2017

  Zalige foto’s en een geweldig patroon. Proficiat!

  Reply
  1. Sofie Lietaert
   Sofie Lietaert
   21 September 2017

   Gij schatteke!

   Reply
 10. […] ik wat rondvroeg om het Fons & Sien patroon te testen, was ik zo blij verrast met de enthousiaste antwoorden! En toen Isabel subtiel […]

  Reply
 11. […] succes van haar Lena dress, tekende ze deze keer een patroon uit voor een sweater en jurk, genaamd Fons en Sien. Ook deze keer mocht ik maatje 80 testen voor Nova en ik ging al meteen voor een herfstversie in […]

  Reply
 12. […] collectie die eraan komt. Ik had net genoeg om er die kleine stukjes voor de overall en een Fons uit te maken. Die nieuwe collectie combineert dus ook mooi met deze BLOS 2 […]

  Reply
 13. […] en een uiterst stijlvolle Sien. Dat zijn de naaisels op dag 3 van de blogtour voor het gratis Fons en Sien patroon. Achter die creaties zitten meteen ook drie […]

  Reply
 14. […] Ik ben het niet gewoon. Maar het is de moeite. Ook vandaag op dag 4 van blogtour voor het gratis Fons & Sien patroon mag ik jullie drie prachtcreaties aankondigen. Dominique aka Do Dit It heeft het inderdaad […]

  Reply
 15. Kirsten
  25 September 2017

  Wat een leuke patroontjes! Kan het Fonsshirt ook in iets dikkere stof gemaakt worden om als sweater te dragen?

  Reply
  1. Sofie Lietaert
   Sofie Lietaert
   30 October 2017

   Jazeker hoor! Die van op mijn foto’s is heel dikke stof!

   Reply
 16. […] van wat zwier in hun rokken/jurken… Toen ik het nieuwe patroontje van Sofie van wensjewat (Fons & Sien) zag, wist ik het meteen. Haar Lena Jurk was het eerste wat ik ‘mijne alleentje’ […]

  Reply
 17. […] de trui gebruikte ik het patroon van de Fons shirt (in één maatje groter dan wat Jente gewoonlijk draagt, voor het baggy effect) en zette er een […]

  Reply
 18. […] Fons and Sien shirt and dress de WenSJe, […]

  Reply
 19. WenSJe
  2 April 2018

  […] is een restje van een Froy & Dind stofje van bij de Stoffenkamer dat ik gebruikte voor het Fons & Sien patroon. Jente vond het vooral geweldig om dezelfde outfit als haar zus te kunnen dragen. Ik moet […]

  Reply
 20. Ann Van De Walle
  16 November 2018

  De Sien dress is ondertussen 1 van mijn favoriete patronen en voor mijn kleindochter Floor zijn het haar favoriete jurkjes. Nu zou ik graag een Sien dress maken voor Floor haar 6 maand oude nichtje. Kan je mij tips geven hie ik dit best kan doen??? Groetjes Ann

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top