Three years of Jente

Three years of Jente

Three years of Jente
Liefste Jentemie
Vandaag ben je drie!
Over deze twee lijntjes zou jij nu zelf zeggen: “Dat rijmt hé!” En dat typeert je dan ook meteen. Opmerkzaam en gevat. Deze twee heerlijke eigenschappen van jou, maakten de voorbije drie jaar onvergetelijk, heel plezant en heel intens (met de ups en downs die daarbij horen). Een woelige start tijdens de eerste maanden van je leven. Die eerste momenten herinner ik me nu, drie jaar later, eens zo goed nu je kleine zus ons is komen vergezellen. Ik herinner me hoe fel bij jou de wereld binnenkwam en hoe hard jij moest wennen aan geluiden, licht, de mensen rondom je, warmte, koude, … alles. Nu, drie jaar later, voel jij nog steeds de geuren en geluiden als geen ander en zie jij de allerkleinste veranderingen in ons huis (“mama, hebben wij een nieuw plantje?”). ‘Als geen ander’ is misschien niet juist, want vrijwel alle kleine dingen die niemand anders opmerkt, merk ik ook. Dat maakt dat wij elkaar heel goed aanvoelen, maar ook wel dat we elkaars ‘gevoeligheidjes’ extra kunnen versterken, wat het ons beide dan soms té intens maakt. Maar meestal ben ik heel dankbaar dat jij zo bent en dat ik dat stukje van mezelf in jou herken. 
Tegelijk kan je dan ook zo hilarisch grappig zijn en lekker bazig met een mond die nooit stilstaat met standaardzinnetjes als “weet je wat?!” (en vervolgens niks meer aanvullen), “ik heb een goed idee” (en dan totaal onsamenhangende zinnen maken), “eigenlijk wil ik….” (en dan niks kunnen bedenken) en “dat mag van mij hoor, kom maar mee”. 
Je hebt je de voorbije jaren ook ontpopt als de ‘voertuigenqueen’. Als je met je loopfiets of step onderweg bent, moet ik soms mijn hart vasthouden. Ik zie dan zo’n klein prutske dat er pijlsnel vandoor gaat en soms lijkt het alsof je je eigen benen niet kan volgen. Maar niets is minder waar. Je bent gewoon ongelofelijk handig met die dingen. Dus ik laat je meestal gewoon begaan. En als ik dan toch even zeg: “Jente, doe een beetje trager.”, weet je me wel te sussen: “Ik kan dat wel hoor, mama, kijk.” om dan nog ‘pijlsneller’ verder te rijden. 
Op school sta je dan ook bekend als ‘klein, maar dapper’. Als het je niet zint, gaat men het geweten hebben. Zo zijn wij ook meteen gerust dat het kleinste dropje van de hele school niet op haar kop zal laten zitten. En tegelijk blij dat je op een school zit waar je assertiviteit positief benut en gekanaliseerd wordt. 
Je keek al maanden uit naar je verjaardag. Je wist dat je jarig ging zijn kort nadat ‘zusje’ geboren zou worden. Dat herhaalde je al die maanden. En helemaal zoals we het ons hadden ingebeeld, waren je eerste woorden nadat papa je vertelde dat Isa geboren was: “En ben ik dan nu jarig?” Vlak daarna wou je wel alles weten over je zus en was je meteen ongelofelijk lief voor haar. Het fijnste aan je verjaardag vieren vond je ook het feestje samen met iedereen die je graag hebt, niet per se die cadeautjes die je zou krijgen. Je bent in de eerste plaats heel graag samen met mensen die je goed kent, bent ook heel bezorgd over iedereen, wil het graag goed doen voor anderen. Die eigenschap van jou maakt me vaak heel ontroerd bij de dingen die je doet en zegt. Je kan ons zo mooi tonen dat je ons graag hebt. Dat maakt het heel dankbaar om jouw mama en papa te zijn. 
Ik kan nog zoveel kleine dingen opsommen die je zo’n geweldig persoontje gemaakt hebben de voorbije drie jaar. Ik heb er al veel van opgeschreven op deze blog en in jouw ‘Jente-boekje’. Ik kijk er al naar uit wat die volgende jaren samen met jou zullen brengen. Ik heb de indruk dat ons leven samen altijd maar leuker wordt. Dus dat belooft, lieve schat. 
Een dikke verjaardagsknuffel voor mijn geweldige, grote kleine meid. 
Mama
Three years of Jente
Zo af en toe eens melig dankbaar terugblikken, moet kunnen hè. Zeker nu ‘het gezin met vier’ ons uitdaagt om onze aandacht te verdelen. (Over die nieuwste aanwinst volgt ook nog snel een blogpost, wees gerust. 😉 )
Three years of Jente

Zaterdag probeerden we (een week na de geboorte van Isa) toch een verjaardagsfeestje te houden voor Jente. Daar had ze zo naar uitgekeken. We versierden samen de slinger, maakten een kroon (“Ik wil een zwarte!!!!” – Say whaaaaat! Ok dan.) en bakten brownies. Haha, just kidding. Die lieve mevrouw van kraamhulp bakje brownies! 🙂 Heerlijk toch! En nog beter, Jente haar peter en Isa haar meter maakten ook nog tiramisu. Lekkerste kraamkost ooit!

Three years of Jente

Three years of Jente

Three years of Jente

Ik had er uiteraard wel voor gezorgd dat Jente haar ‘verjaardagsjurk’ gemaakt was voordat ik moest bevallen. Ik kreeg van Femke van Fabrik Unik deze prachtige roestkleurige linnen stof toegestuurd. Ik had al een tijdje het patroon van de Ethereal dress van Figgy’s op het oog. Die coverfoto vond ik om één of andere reden zo mooi! Ik had de jurk al eerder willen maken voor Jente, maar volgens de maattabel past ze nu pas in de 18 maanden. Toen ik vervolgens Laurence haar blogpost las en nog even dubbelcheckte bij haar, wist ik dat ik zeker naar die maattabel moest luisteren bij de patronen van Figgy’s. Ik maakte dus de 18 maanden voor mijn 3-jarige en gebruikte de tunieklengte. Ik koos voor de versie zonder mouwen (alvast summerproof hè) met een houten knoopje achteraan. Om de ruwe linnen look tot zijn recht te laten komen, werkte ik de ‘frill’ en de zoom af met een rolzoom. Het valt nog steeds wat ruim, vind ik, maar dat mag wel met deze versie zonder mouwen, vind ik. Ideaal zomermateriaal.

Three years of Jente

Three years of Jente

We maakten dan ook maar meteen foto’s van nog een nieuwe outfit. Ik wou per se nog een stukje van de Blurs van See You at Six bemachtigen. Bij De Stoffenkamer vond ik nog 30cm. Daaruit kreeg ik nog een ‘crop top’ versie van de Norino sweater (heerlijk patroon van Noortjeprullemie waarvan er nog twee geknipt liggen, zo verslavend!) en een matching soaker. Hiervan maakte ik de medium en versmalde het kruis met 1cm aan elke kant. De boorden aan de beentjes maakte ik ook iets smaller dan het patroon aangeeft.

Three years of Jente

Three years of Jente

Jente was lichtjes in de war toen ze naar toilet ging… totdat ik haar geruststelde dat die gele vlek gewoon de stof was en geen ‘ongelukje’. “Ah”, bracht het kind uit… met een blik van “Why are you messing with my mind, mommy?!” Och ja, het was 30cm stof en ik had geen ruimte om na de denken over de plaatsing van die gele verfstroken. 🙂

Three years of Jente
Bedankt om te komen lezen!!
Jurk
Trui en broekje:
Stof: Blurs van See You at Six playtime gekocht bij De Stoffenkamer
Kousen: Studio Meo gekocht bij Les Enfants Terribles
Posted in Sewing and tagged , , , , , , , , , , , , , , .

6 Comments

  1. Lieve Sofie,

    Vooreerst hartelijk gefeliciteerd aan jullie prachtige dochter Jente met haar derde verjaardag! Ongelooflijk mooie plaatjes, ze is al een echt fotomodelletje!

    Ik heb ongelooflijk veel bewondering voor jou als mama: zeer handig ( je maakt zulke prachtige kleding en hoe combineer je het toch allemaal?), je schrijft zo vlot en mooi en altijd even stijvol, je brief aan Jente voor haar verjaardag vind ik subliem! Heerlijk voor Jente en dat zal ze later, als ze wat ouder is en over de dingen gaat nadenken, koesteren als geen ander!
    Ik meen te mogen vaststellen dat jullie beidjes hsp-tjes zijn, net als onze dochter Hanne en ikzelf. Herkenning, zalig!

    Ook een hele bijzondere felicitatie voor de geboorte van zusje Isa! Ik had ons kaartje al eerder willen sturen, maar de griep hield me in haar greep. Volgende week zit het in jullie bus!
    Geniet met je prachtig gezinnetje volop van het verjaardagsfeestje en van deze mooie tijd!

    Van ganser harte,
    Patricia (vriendin van ‘oma’ Marleen)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *