NEW Kjell cardigan pattern

Een nieuw patroon! Voor een vestje, een cardigan, een ‘golfke’, een jack, jacket. Noem het hoe je wil. Kjell is een eenvoudig naaiproject met een fijn (en afhankelijk van de stof die je kiest), gesofisticeerd ogend resultaat. Het patroon is verkrijgbaar in maten 1 tot 14 jaar. Ik neem je even mee doorheen de opties en stofkeuzes.


Het meest spectaculaire resultaat krijg je als je Kjell maakt uit een niet-rekbare stof en werkt met elastiek aan de mouwen en in de zoom en met een halsboord in dezelfde stof. Dan ziet het er echt uit als een cool jeansvestje. Ik gebruikte hier inderdaad echte jeans (met een beetje rek om het mezelf makkelijker te maken). Het fleurige, eighties vestje is gemaakt uit een gewoon katoentje (eigenlijk een oud gordijn uit de kringwinkel). Beide stoffen zijn heel fijn om mee te werken en laten Kjell mooi ‘bol’ staan voor een extra boxy effect.

Kjell heeft ook opgestikte zakken vooraan en drukknoopjes. Achteraan is er een rugpas voor wat extra ‘stoerheid’, of zoiets ;-).

Ik speelde hier ook wat met de kleuren van de knoopjes. En bij dit vrolijke vestje knipte ik de mouwen per ongeluk te kort waardoor ik ze gewoon twee keer omgeslagen heb. Zo zijn ze wel wat korter, maar voor een luchtig lenteproof vestje werkt dat perfect.

Ik combineerde voor Isa met een Stanne skirt. Zij draagt deze super graag. Ik maakte nu eentje uit twee mini restjes french terry.

Onder het vestje kan je kiezen voor een Len & Lana longsleeve. Zo heb je met drie WISJ patronen een complete, vrolijke en makkelijk te naaien outfit bij elkaar!

Een andere look krijg je als je de Kjell cardigan uit rekbare stof maakt met boordstof aan hals, zoom en polsen. Dan lijkt het wat meer op een truitje met knopen. Bij deze versies liet ik zelfs ook de zakken weg waardoor het ding echt ongelofelijk snel in elkaar zit. Je kan aan de zoom vooraan nog kiezen voor een ‘snelle, wat minder nauwkeurige afwerking’ of een ‘nette, piekfijne afwerking’. Zo kan je jezelf blijven uitdagen wanneer je met dit patroon aan de slag gaat en je je naaiskills verder ontwikkelt.

En uiteraard is Kjell een unisex patroon! Zowel jongens als meisjes staan mooi met zo’n vestje natuurlijk. Kies gewoon een stof die past bij je kind én ga, zoals gewoonlijk, uit van de borstomtrek om de maat te bepalen. Pas daarna aan in de lengte. Maak dus geen maat groter wanneer je kind van 6 jaar (maat 116) eigenlijk 128cm groot is. Meet de borstomtrek. Wie weet zit je dan zelfs bij een maat 5 jaar met een lengte van maat 8 jaar (128). Op die manier zit je maat steevast goed!


Deze wielrenner stof van Capsule Fabrics vind ik echt geweldig leuk! Ik combineerde met drie verschillende kleuren boordstof en nog een andere kleur knoopjes en matchte zo met de tekeningen. Een super vrolijke Kjell eigenlijk!

Hier zie je alvast twee gekkerds die heel happy zijn met hun nieuwe vestjes (aka aanschouw wat ik doormaak tijdens zo’n ‘simpel fotoshootje met m’n kindertjes’).

En verder, durf zeker te experimenteren met stofkeuze. Deze dieprode versie is een dunne cupro (niet-rekbaar) gecombineerd met boordstof. Noem het gerust ‘casual-chique’ 😉




En deze draagt Jente hier met de Clara culotte in jeans. Stoer toch?!

Nog even alle Kjell cardigan ideetjes op een rijtje hier! Ik ben al zo benieuwd wat jullie ervan zullen maken!

Voor verdere inspiratie kan je steeds kijken op #kjellcardigan #kjellpattern op social media. Hou ook de WISJ Facebook en Instagram page in het oog.

Dank je om te komen lezen! Happy sewing! x

More Casper color blocking

Ik krijg er maar niet genoeg van. Van dat color blocking. En dan vooral met het Casper sweater patroon. De crew van Wild van Stof maakte eerder al deze geweldig leuke color block Casper en nu vroegen ze me om zelf enkele kleuren te combineren. Ik ging voor een donkere camelkleur als basis met witte en donkerroze strepen. De witte stof heeft een structuurtje. Het is zo’n rekbare double gauze. De andere stoffen zijn french terry. Met uiteraard matching boordstof voor de mouw-, hals- en zoomboorden. Deze stoffen zijn allemaal beschikbaar in het nieuwste Casper stoffenpakket van Wild van Stof .

En nog meer… Er zit uiteraard een superhandige werkbeschrijving met foto’s bij in het pakket zodat je perfect weet wat doen om je color block Casper te naaien. De color blocking werkwijze die Wild van Stof en Valerie Boone samen hebben uitgedacht, is heel fijn en uniek. Het voordeel van deze werkwijze is dat je de naden niet voelt op de buik omdat de stroken bovenop de basisstof genaaid worden. Hoe je dat precies doet, vind je dus in de werkbeschrijving bij het Casper pakket.

Met wat puzzelwerk kon ik zelfs nog een tweede truitje knippen uit de stoffen van het pakket. Enkel de boordstof heb ik nog wat bij elkaar moeten zoeken uit de restjes van mijn ‘boordstofbak’.

Die laatste foto is echt sprekend voor hoe mijn oudste telg in elkaar zit. Alle nagels gelakt in een andere kleur (ja, we zijn gaan kleurtjes testen in de stad, dat doen we tegenwoordig) en een broek die niet meer proper te krijgen valt na het voetballen (want dat doen we ook, samen sjotten). My kind of girl!

Stof Casper pakket bij Wild van Stof
Papieren Casper patroon ook verkrijgbaar bij Wild van Stof uiteraard.

Patroon: Casper sweater

Stof: French terry & boordstof bij Wild van Stof

Matty color block tutorial

Een variatie op het Matty T-shirt patroon met een color block. Dat vraagt om een nieuwe tutorial! Bij Toverstof had Svenja een prachtige Matty shirt gemaakt in drie kleuren. Een cadeautje voor Valentijn was het. En vanaf vanavond 20u verkoopt ze heel handige pakketten met stof én pdf-patroon voor 25 euro. Ideaal dus als je niet weet wat kopen voor je partner met Valentijn (of er eigenlijk niet aan meedoet en gewoon een nieuwe shirt wil zoals wij hier 😉 ).

Ik heb hier gekozen voor een T-shirt voor de W in WISJ, maar ik wil eigenlijk zelf ook nog zo’n color block exemplaar, dus de volgende is voor mij. Want het Matty patroon is namelijk unisex!

Die tutorial dus. Hoe begin je daar nu aan, aan zo’n color block? Svenja van Toverstof deed het me voor en ik fotografeerde hier even haar idee.

Knip de patroondelen van mouwen, voorpand, achterpand en borstzakje uit in de gewenste maat. Bekijk de maattabel en meet de borstomtrek na.

Verdeel nu elk patroondeel in stukken:

  • Patroondeel mouw: Trek een lijn vanuit de schoudermarkering evenwijdig met de zoom. Meet van aan de okselnaad 2cm naar beneden aan beide kanten en verbind deze twee punten met een lijn (evenwijdig met de vorige lijn).
  • Achterpand: Meet nu met een lintmeter de afstand van de bovenste lijn aan de achterkant van de mouw tot aan de okselnaad. Meet diezelfde afstand op het patroondeel van het achterpand vanuit de okselnaad in de mouwopening. Trek een lijn loodrecht op de stofvouw lijn van het patroondeel. Meet nu 2cm naar beneden vanuit de okselnaad en trek opnieuw een lijn loodrecht op de stofvouw lijn.
  • Voorpand: Trek een lijn vanuit de mouw markering loodrecht op de stofvouw lijn van het patroondeel. Meet nu vanuit de okselnaad 2cm naar beneden en trek opnieuw een lijn loodrecht op de stofvouw lijn van het patroondeel.
  • Borstzakje: Leg het borstzakje met de onderkant gelijk met de aanduiding van het zakje op het voorpand en laat de lijn van het voorpand doorlopen op het borstzakje.

Duid aan welke patroondelen in dezelfde kleur geknipt moeten worden. Ik schreef een 1 op de patroondelen die uit rood geknipt moesten worden, een 2 op de beige en een 3 op de blauwe. Knip nu de patroondelen door op de nieuwe lijnen.

Knip de patroondelen uit de juiste kleur stof. Let op! Voeg overal 1cm naadwaarde toe rondom de patroondelen, ook daar waar je de patroondelen doorknipte. Voeg aan de zoom van de panden 2cm naadwaarde toe en aan de zoom van de mouw 1,5cm.

Vervolledig nu de panden, mouwen en zakje opnieuw. Leg telkens het middelste (beige) patroondeel ondersteboven op het bovenste (rode) met de goede kanten op elkaar. Speld vast. Let op bij het spelden. Doordat je af en toe met schuine hoeken zit, zullen er soms hoekjes uitsteken aan de zijkanten. Het is namelijk zo dat je op 1cm moet starten met naaien en dat je patroondelen op exact dat punt moeten overeen komen. Als je dat niet doet, zit je strakt met een ongelijke zijnaad van je mouw of pand. Vooral bij de mouw en mouwopening is dit het geval (zie foto 3 en 4 hieronder). Werk elke naad af met de overlock (of gebruik overlocksteek, zigzagsteek of stretchsteek op je naaimachine).

Strijk alle naadwaardes weg van de middelste strook (in dit geval de beige kleur).

Mouw aanzetten. (Nadat je de schoudernaden hebt vastgenaaid (zie tutorial Matty shirt zelf). Hoe zorg je ervoor dat de naden van de color block delen precies doorlopen van panden naar mouw? Leg de goede kant van de mouw op de goede kant van de panden. Trek een lijntje op 1cm van de naad overheen de colorblock naad. Doe dit zowel voor je pand als voor de mouw.

Steek nu een speldje precies doorheen de color block naad op het punt waar je lijntje staat, eerst doorheen de mouw en daarna op diezelfde plaats doorheen het pand. Speld nu de schoudernaad en de rest van de mouw vast aan de panden. Stik zorgvuldig (met de gewone naaimachine, niet met de overlock) en traag de mouw aan de panden. Stik traag overheen de color block naad. Laat hiervoor het speldje in deze naad zitten tot je er voorbij gestikt hebt. Werk nadien de rand verder af met de overlock.

Werk volgens hetzelfde principe om de zijnaden vast te naaien en volg nu verder de tutorial van het Matty patroon.

Ziezo, je Matty color block shirt is klaar!

Helemaal niet moeilijk maar een tof resultaat. Mister W is blij met zijn nieuwe shirt en ik ben off the hook voor een Valentijnscadeau 😉

Wil je deze T-shirt maken, wil je een koopje doen en en heb je geen zin om alle kleurtjes bij elkaar te zoeken? Rep je naar de webshop van Toverstof voor een Matty pakket voor 25 euro! Er zijn twee verschillende kleurencombinaties verkrijgbaar!

Jotte onesie sewing pattern

Jotte onesie

EN / NL

A onesie pattern for some cozy pajamas, for a jumpsuit with hood and ears, to snuggle up in. That’s JOTTE, our newest pattern. The Jotte pattern is available in sizes 1 to 12 years and has several options. You can make the onesie with a normal neckline or with a hood to which you can add bear ears or rabbit ears. And don’t forget the little tail at the back. Jotte also has front pockets and you can choose between a zipper or buttons. The sleeves and pant legs are finished with cuffs. Jotte was designed for stretch fabrics.

Een onesie patroon voor een gezellige pyjama, voor een ‘huispak’ met kap en oortjes om in te verdrinken en heerlijk mee in de zetel te nestelen. Dat is JOTTE, ons nieuwste patroon. Het Jotte patroon is beschikbaar in maten 1 tot 12 jaar en heeft verschillende opties. Je maakt de onesie met een gewone halsboord of met een kap waartussen je berenoortjes of konijnenoortjes kan zetten. En vergeet dan ook niet het staartje achteraan. Jotte heeft ook zakken vooraan als je dat wil en je kan kiezen tussen een rits of knoopjes. De mouwen en broekspijpen worden afgewerkt met boorden. Jotte werd getekend voor rekbare stoffen.

Jotte is a unisex pattern. For both boys and girls, this jumpsuit is a winner. The four rascals in the photo spent almost the entire week walking around in their onesies. An ideal outfit for a lazy vacation week or weekend. Here at home, the ladies (the youngest two anyway) like to do ‘pajama day’ on the weekends so a onesie pattern like this had to happen sometime. Now they have plenty of choice.

Jotte is een unisex patroon. Zowel voor jongens als voor meisjes is dit pak een winner. De vier schavuiten op de foto hebben bijna de hele week in hun onesies rondgelopen. Een ideale outfit voor een luie vakantieweek of een weekend. Hier thuis doen de dames (de jongste twee toch) graag ‘pyjamadag’ in het weekend dus zo’n onesie patroon moest er ooit eens van komen. Nu hebben ze keuze genoeg.

The Jotte pattern is available on paper in most fabric stores in Flanders and the Netherlands. And of course it is also available as a pdf-pattern in our webshop. By the way, it is an ideal project if you are a beginner and want a slightly longer project. All steps are quite easy, but it takes a bit longer than a sweater or T-shirt. And yes, even attaching the zipper is not difficult, believe me! 😉

Het Jotte patroon is te verkrijgen op papier in de meeste stoffenwinkels in Vlaanderen en Nederland. En uiteraard staat het ook weer als pdf-patroon in onze webshop. Het is trouwens een ideaal project als je als beginner een iets langer project wil. Er zijn geen echt moeilijke stappen, maar het is wat langer werken dan een trui of T-shirt. En ja, zelfs die rits eraan zetten is niet moeilijk, geloof me! 😉

And some more news… Don’t feel like gathering haberdashery, fabric and ribbing? Then About Blue offers you the ‘ONESIE BOX mini (1-4y)’ or the ‘ONESIE BOX maxi (5-12y)’ in which you can find all the materials and the pattern to make these super soft sponge onesies. The four prints in these pictures are the fabrics you can choose between when you order the box. Wonderfully easy!

En nog wat nieuws… Geen zin om fournituren, stof en boordstof bij elkaar te zoeken? Dan kan je terecht bij About Blue voor de ‘ONESIE BOX mini (1-4j)’ of de ‘ONESIE BOX maxi (5-12j)’ waarin je alle materiaal en het patroon vindt om deze zalig zachte sponzen onesies te maken. De vier printjes op deze foto’s zijn de stoffen waartussen je kan kiezen wanneer je de box bestelt. Heerlijk makkelijk!

How I am looking forward to seeing your onesies appear! I hope there are more pajama lovers out there as excited as my models for this pattern. Lots of love! x

Wat kijk ik ernaar uit om jullie onesies te zien verschijnen! Ik hoop alvast dat er nog pyjama lovers even enthousiast zijn als mijn fotomodellen voor dit patroon. Veel liefs! x

Casper color block

De Casper sweater upgrade is er!! Het eenvoudige sweaterpatroon is er nu voor kinderen in maten 2-14j met een uitgebreidere maattabel én… Voor volwassenen, mannen én vrouwen, in een unisex patroon in maten XS tot 4XL. Net zoals bij het Matty patroon, zijn er dezelfde patroondelen (wat langer of korter) voor mannen en vrouwen, maar is de pasvorm lichtjes anders voor beide. Voor mannen is de Casper trui een dropped shoulders model dat een klein beetje oversized is. Voor vrouwen is Casper nog meer oversized. Een heel gezellige herfstrui dus. Wouter en ik dragen hier beide maat M.


Je vindt het patroon in de webshop hier in pdf of op papier in je favoriete stoffenwinkel. Het is dus één patroon waar alle maten voor kinderen en volwassenen inbegrepen zitten. Handig toch!

Wat nog meer? Ik sloeg de handen in elkaar met de dames van Lanalotta die nu ook kant-en-klare Casper pakketten aanbieden. De stoffen van de drie Casper sweaters op de foto’s hieronder zijn telkens in de pakketten te verkrijgen samen met het papieren Casper patroon.

Joey shorts become autumn trousers

How to hack the Joey shorts pattern into autumn trousers? It’s quite easy and you get even more out of your shorts pattern. I know we have this nice post-summer going on this week, but after 6 pm I’m quite happy with long trousers.

Hoe maak je van het Joey short patroon een herfstbroek? Het is vrij eenvoudig en je haalt nog meer uit je short patroon. Ik weet dat we deze week lekker nazomeren, maar tegen valavond ben ik best blij met lange broeken.

You can freewheel with this pattern hack. It’s just about lengthening and choosing the right width of the leg opening at the bottom. I wanted quite wide trousers so I kept most of the width of the shorts pattern. But if you want some smaller ones, just take them in 1-2cm more. But make sure you can fit your foot through 😉

Deze patroon hack is heel toegankelijk en je kan niet veel mis doen. Het gaat gewoon om het verlengen en het kiezen van de juiste breedte van de beenopening aan de onderkant. Ik wilde een vrij wijde broek, dus ik heb het grootste deel van de breedte van het short patroon aangehouden. Maar als je een wat smallere broek wilt, neem dan gewoon 1-2 cm smaller. Maar zorg er wel voor dat je voet erdoor past 😉

You can find the full Dutch tutorial on the Bernina Benelux blog. The pictures are quite self-explanatory too.

Je vindt de volledige tutorial in het Nederlands op de Bernina blog.

The sweater is a Casper sweater. The pattern already exists for children but will be upgraded this week. Within a few days, the Casper pattern will be available in multiple sizes for children, women and men (unisex, like the Matty shirt pattern). Stay tuned! The fabric is a beautiful handprinted french terry by Lotte Martens. It’s the best quality, this fabric and print. After a whole lot of wash cylces, this still looks perfect!

De trui is een Casper sweater. Het patroon bestaat nu al voor kinderen maar krijgt deze week een upgrade. Binnen een paar dagen zal het Casper patroon in meedere maten voor kinderen, dames en heren (unisex, zoals het Matty shirt patroon) te verkrijgen zijn. Stay tuned! De stof is een mooie handgeprinte french terry van Lotte Martens. Topkwaliteit, deze stof én bedrukking. Na heel wat keren wassen, ziet dit er nog steeds perfect uit!

Ellis envelope free pattern photo tutorial

Terug naar school! Hier in huis heerst er een gezonde ‘één-september-spanning’. Jente gaat naar het eerste leerjaar en is er geweldig trots op. Ze kwam op 30 juni al naar huis met het meest parmantige gezicht dat zei: “Nu hebben jullie maar één kleuter meer hé.”

Ik ging haar nieuwe schooltas naaien. En een pennenzak. En een zwemzak. Ken je dat? Uiteindelijk werd het een gekochte rugzak (want de zorgzaamheid met spullen – gelukkig is dat met mensen anders – moet nog doordringen en ik had geen zin om al na twee weken een naaiproject van drie avonden vol gaten/slijk/krassen/scheuren/… te moeten vullen met brood- en fruitdozen 😉 ). En dat rugzak shoppen was wel heel plezant eigenlijk. Wat betreft de zwemzak… Daar moet ik nog aan beginnen. Het wordt deze tas, de ronde versie. En de pennenzak? Die blijkt ze niet nodig te hebben op haar school. Dus… maakte ik maar een pennenzak voor mezelf. Ik schrijf nog graag op mijn lijstjes, kalender, … met van die leuke stiftjes. Ik word er zelf ook nog altijd blij van om stiften en kleurpotloden uit te kiezen in de winkel. Al die kleurtjes zo mooi gesorteerd. Ken je dat?

De Ellis envelope is mijn go-to patroon voor tasjes allerlei. En al zeker voor een pennenzakje. Dat zit zo snel in elkaar en ziet er leuk uit, zo’n envelopje. Ik heb er twee jaar geleden ook van genoten om samen met Isabel van Bel’Etoile aan dit project te werken. Toen tekenden we een tutorial. Nu vulde ik deze aan met een fototutorial. Je vindt deze werkbeschrijving van het gratis Ellis Envelope patroon op de Bernina Blog.

En zie hier, mijn nieuwe Ellis envelope pennenzak aan het werk. 😉

De stof is een canvas van Kokka die ik gekocht heb bij Madam Trico. De voering is een tencel stof van Editex fabrics.

Nog even een kleine hack op dit patroon misschien? Ik maakte voor Jente haar juf van vorig schooljaar een make-up tasje van dit patroon. Dat is de pennenzak, maar dan een beetje smaller. Hier kan je zien hoe ik het patroon heb versmald. Je kan het dan gewoon dichtvouwen als je het make-up tasje wil maken en terug openvouwen als je opnieuw een pennenzak naait. Aan de zijkant stikte ik tussen de zijnaad een strookje dubbelgevouwen stof met een musketon ertussen.

crazy crop top pattern hack tutorial

Crazy crop top pattern hack tutorial

NL / EN

Twee eenvoudige patronen die een toffe fake playsuit worden. Dat zat al lang in mijn hoofd. Ik combineerde het gratis patroon voor de crazy crop top met het Steph short patroon (verkrijgbaar apart of in de ‘beach bundel‘). Ik maakte het setje uit een niet-rekbare stof van Maan kids. (Ik hou het bij Wild van Stof toch altijd in het oog als er stoffen van Belgische merken verschijnen. Zo mooi en heerlijke kwaliteit toch steeds.)

Two simple patterns that become a cool fake playsuit. This combo has been on my mind for a while now. I combined the free pattern for the crazy crop top with the Steph shorts pattern (available separately or in the ‘beach bundle‘). I made the set out of a viscose fabric from Maan kids. (I always keep an eye on the Wild van Stof webshop for fabrics from Belgian brands. So beautiful and wonderful quality each time).

crazy crop top pattern hack tutorial

Omdat de stof niet rekt, paste ik de crazy crop top aan zodat deze zeker over Jente haar hoofd zou raken. Ik knipte het achterpand door, liet een splitje bovenaan en zette er een biaislint aan. Ik schreef hierover een uitgebreide tutorial op de Bernina blog.

Because the fabric doesn’t stretch, I adjusted the crazy crop top so that it would definitely fit over Jente’s head. I cut the back piece in two down the middle, left a slit at the top, and sewed some bias tape around the neckline. I wrote a tutorial about this pattern hack on the Bernina blog.

crazy crop top pattern hack tutorial
crazy crop top pattern hack tutorial
crazy crop top pattern hack tutorial
crazy crop top pattern hack tutorial

Patroon – Pattern – Patron: Jente top & jurk – top & dress – débardeur & robe

NL – EN

Een nieuw patroon. Eenvoudig en speciaal tegelijk. Afhankelijk van welke versie je maakt. Ook unisex afhankelijk van welke versie je maakt. 😉 Het Jente patroon is een ideaal beginnerspatroon voor een topje en een jurk. Kijk je even mee naar de verschillende versies?

A new pattern. Simple and special at the same time. Depending on which version you make. Also unisex depending on which version you make. 😉 The Jente pattern (EN) / patron Jente (FR) is an ideal beginners pattern for a top and a dress. Let’s check out the different versions.

Het topje kan een A-lijn topje zijn, eenvoudig of met ruffles. Hier zie je deze met ruffles in een eenvoudige, dunne jerseystof van Bohélie fabrics, een nieuw stoffenmerkje van de toffe Aurélie.

The top can be an A-line top, simple or with ruffles. Here you see the one with ruffles in a simple, thin jersey fabric from Bohélie fabrics, a new fabric brand from the sweet Aurélie.

De rechte versie zonder ruffles vinden we hier ook perfect jongensmateriaal. Zo’n marcelleke in de zomer kan toch niet ontbreken in zo’n jonge mannenkleerkasten, toch? Deze schattige man in z’n mooi marcelleke is Nio, mijn toekomstige schoonzoon 😉 met de liefste mama die de mooiste kleertjes maakt.

We think the straight version without ruffles is also perfect boy material here. Such a tank top in summer can’t be missing in those boys’ closets, right? This cute little man in his beautiful tank top is Nio, my future son-in-law 😉 with the sweetest mom who makes the most beautiful clothes.

Wat de jurk betreft, kan je uiteraard kiezen voor de basic versie, een gewoon tank top bovenstukje en een rokdeel eraan. Deze zie je hier in french terry met bijpassende boordstof. Die zit echt op 1-2-3 in elkaar!

As for the dress, you can of course choose the basic version, a plain tank top top and a skirt piece attached. This picture here presents this simple version in french terry with matching border fabric. This one really comes together in no time!

Maar er is ook een lage rug versie waarbij de achterpanden overlappend aan elkaar genaaid worden. Eén van mijn favoriete versies van dit patroon. De gele versie is een spons stofje met witte boordstof. De oranje versie is een ottoman stof. Dit jurkje valt wat stijver en wijder, maar de dame in kwestie vind dat net geweldig! Afhankelijk van de stof krijgen deze zelfde jurkjes toch nog een ander uitzicht. Ook deze versie zit echt heel snel in elkaar. In de handleiding kan je kiezen tussen het rimpelen van het rokdeel met Framilon (rimpelelastiek) of met rimpeldraden. Ik vind die eerste manier, met Framilon, het makkelijkste en snelste met het mooiste resultaat. Je kan hiermee zelfs ook wat extra ‘rek’ toevoegen aan de taille als je wil, waardoor het jurkje er weeral anders uitziet.

But there is also a low back version where the back pieces overlap. This is one of my favorite versions of this pattern. This yellow Jente is made from a sponge fabric with white ribbing. The orange one is made from an ottoman fabric. This dress drapes a little stiffer and wider, but the lady in question just loves that! Depending on the fabric these same dresses get a different look. This version is also really quick to put together. In the instructions, you can choose between gathering the skirt piece with Framilon (framelastic) or with gathering threads. I find that the first way, with Framilon, is the easiest and quickest with the best results. You can even use this to add some extra ‘stretch’ to the waistline if you want, which again makes the dress look a little different.

Wil je wat meer ‘prutsen’? Voeg dan ook aan de jurk ruffles toe. Dit kan zowel bij de basic versie als bij die met lage rug. Het is wat meer werk, maar zo maak je weer een helemaal andere jurk met hetzelfde patroon.

Not scared of a bit more “fuzz” and a bit more “girly”? Then you can add ruffles to the dress. You can do this with the basic version as well as with the low back version. It’s a bit more work, but it allows you to create a completely different dress with the same pattern.

En… last but not least… We hebben in de handleiding 4 verschillende manieren beschreven voor de afwerking van de armopeningen en de halsopening. Deze variëren van ‘heel eenvoudig super snel’ tot ‘wat meer oefening en dit lukt perfect’. Deze verschillen in afwerking zorgen ervoor dat je jurkje of topje er telkens anders uitziet. Met dit ene patroon kan je dus best een veelzijdige zomergarderobe samenstellen.

And… last but not least… We have described in the tutorial 4 different ways to finish the arm openings and the neckline. These range from ‘very easy super quick’ to ‘a little more practice and this will succeed perfectly’. These differences in finishing make sure that your dress or top looks different every time. Again, with this one pattern, you can put together quite a versatile summer wardrobe.

Het Jente patroon is op pdf te koop via onze webshop. De papieren versies liggen voor 12 euro in je favoriete stoffenwinkel. En wil je en vestje voor over het topje of jurkje? Het Cato patroon past hier perfect bij. 😉

The Jente pattern is available on pdf from our webshop in both English and French. The paper versions can be found for 12 euro in your favorite fabric store (in English and in French too!). And do you want a cardigan for over the top or dress? The Cato pattern fits perfectly. 😉 (also available in both English and French on paper and online!)

Ik ben al benieuwd naar jullie Jente creaties! Tag me op Instagram zodat ik jouw Jente versie kan bewonderen! Dat doet me altijd heel veel plezier!

I’m already looking forward to seeing your Jente creations! Tag me on Instagram so I can admire your Jente version! I absolutely love that!

Shiny birthday dresses

Soms moet het snel gaan. Als je stof de dag van tevoren toekomt (ook wel omdat je te laat beslist hebt om glitterstof te bestellen) of als de kleuter de dag voordien meldt: “Mama, morgen wil ik een ‘blinkie’ verjaardagskleedje aandoen!” – “Maar Isa, je hebt geen ‘blinkie’ kleedje.” – “Dat weet ik, maar jij kan dat toch maken.”… Heel plezant als kleuters denken dat mama’s magische krachten hebben!

Beide verjaardagsjurken zijn gemaakt met het Teddy patroon. Ik deed van eenvoudiger-dan-eenvoudig en knipte de jurk met taille-elastiek uit één deel (zonder boog) en met korte mouwen. De tutorial hiervoor postte ik al een hele tijd geleden.

Jente haar jurk uit een beige french terry met goudfolie kon wel iets extra gebruiken. Ze sprak zelf ook al een tijdje van ‘frullekes’ aan haar verjaardagsjurk. Daarom zette ik een reepje stof gerimpeld aan de mouwen. Het moest snel gaan hé ;-). Ik nam nog wel enkele foto’s tussendoor voor een tutorial op de Bernina blog. Als je deze jurk wil maken, combineer je dus gewoon het Teddy patroon met beide bovenstaande tutorials.


Voor Isa werd het zelfs nog een gevoerde jurk… Want uiteraard was het ‘blinkie’ stofje dat ik nog had liggen nogal doorschijnend en prikkend. Heel mooi blinkend verder, dat wel. Ik voerde het met een koraalrode french terry. Dat ‘voeren’ viel best wel mee uiteindelijk. Ik knipte een tweede, 2cm kortere jurk uit die french terry, maar liet de naadwaarde aan mouwen en hals achterwege. Ik zoomde deze apart om onderaan. Aan de mouwen en en halsopening, vouwde ik de buitenjurk overheen de voeringsjurk. De elastiek naaide ik aan doorheen beide jurken.

Ze waren beide ongelofelijk blij met hun jurkjes, die nog steeds de binnenkant van de kleerkast niet zien. Ze worden steevast van het droogrek geplukt zodra het kan. Ik heb van beide kleuterpubers ook al enkele nieuwe bestellingen voor ‘blinkie kleedjes’ op mijn lijstje staan… Een geslaagd snel-klaar project dus.

Beide wilden ze ook een chocoladetaart na school. Eerst mocht Isa drie kaarsjes uitblazen. Een week later was het aan Jente, die al zes jaar werd (going on 16).

Wat leer ik hieruit?
1. Teddy is mijn go-to patroon voor last-minute jurkjes (ok dat was al lang zo eigenlijk).
2. Ik moet steevast enkele glitterstoffen in mijn stoffenvoorraad hebben zitten.
3. Er moet ook altijd genoeg chocolade in huis zijn, want er wordt vanaf nu ALTIJD chocoladetaart gegeten op hun verjaardagen. Dat hebben ze beloofd.
4. Kleuters denken écht dat mama’s alles kunnen. Dat ze dat nog lang mogen geloven! En dat wij dat zelf ook mogen geloven! 😉

Patroon: Teddy patroon met deze tutorial voor korte mouwen en deze tutorial voor ruffles

Stoffen:
Jente: french terry met glitterfolie gekocht bij Fabrik Unik.
Isa: roestkleurige glitterstof gekocht bij Huis van Katoen.