Mondmaskers…

Absoluut nooit gedacht dat ik hierover een blogpost ging moeten schrijven. Dat de voorraad chirurgische mondmaskers in ons land vrijwel op is. En dat vrienden die huisarts zijn, verpleegster op pediatrie in Gasthuisberg zich genoodzaakt voelen om te vragen of ‘naaiend Vlaanderen’ mondmaskers wil maken.

Nee deze maskers werken niet op dezelfde manier als chirurgische maskers. Maar als ze goed gemaakt worden hebben ze wel de capaciteit om gedurende een tijdje dezelfde kleine partikels van een virus tegen te houden. Je beschermt je niet 100% met zo’n DIY masker (met zo van die andere maskertjes ook niet trouwens), dat weet iedereen ook wel, maar je verlaagt de kans dat het zorgpersoneel dat nu massaal wordt opgeroepen om het coronavirus te bestrijden zelf ook meteen geveld wordt.

Hoe moet dat nu?

(blogpost aangepast op 17/03)

Update: Dit is de werkwijze die FOD Volksgezondheid aanraadt. Onderaan vind je een link naar de pdf. Bij Lanalotta of Madeline De Stoffenmadam vind je een uitgebreidere beschrijving van deze handleiding.

STOF:
– ” Gebruik katoen of linnen, minstens twee lagen, goedkoop (want de kans is groot dat ze slechts 1x gedragen zullen worden).”
– Was de stof voor in de kookwas! Dan kan men indien nodig ter plekke nog steriliseren.
– Twee lagen katoen lijkt volgens bepaalde tests het best te beschermen. Nog beter als je één laag recht legt en één laag schuin. Het coronavirus heeft heel erg kleine partikels die makkelijk door allerlei stoffen raken. Wat dit onderzoek precies waard is, geen idee, maar dit is precies één van de enige grondigere tests die ik terugvind. — Update: ik gebruik vanaf nu ook 4 lagen.

Update: Hier en hier wordt aangegeven dat het weldegelijk een verschil kán maken. Het laatste artikel bevestigt de analyse dat een dubbele laag katoen een goed alternatief is voor een standaard chirurgisch masker.

VERPAKKING:
– “Eerst verpakken in PAPIER (bvb. per 10) en dan nog in PLASTIEK AFGESLOTEN ZAKKEN (bv. per 50). Reden: virus overleeft 24u op karton. Laat de zak drie dagen staan (zolang overleeft het virus).”

OPSTUREN NAAR:
– ziekenhuis in je buurt (hier kreeg ik concreet nog een vraag van pediatrie op Gasthuisberg)
– huisartsenpraktijk/huisarts in je buurt
Ik kreeg de vraag van een vriendin die de maskers ook verder kan verdelen via de huisartsenkring. Het adres is: Huisartsenpraktijk De Tandem, Prudent Bolslaan 138b1, 1020 Laken.
– crèche of school in je buurt (ik kreeg de vraag van onze crèche waar we Isa trouwens van thuis houden)
– Thuisbegeleiders! Ze worden vaak vergeten, maar vormen een heel belangrijke groep die vaak erg dichtbij besmette patiënten komt.

En voor de rest: blijf binnen! Zorg voor elkaar! Hou je kinderen thuis van school en crèche. Flattening the curve! Nu gewoon efkes! En nadien zullen we elkaar dankbaar zijn.

Posted in Sewing and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *