Banana Tinny dress & hacked back tutorial

Banana Tinny dress open rugpand

Vorig weekend was ie al klaar, deze Tinny jurk. Jente was zo enthousiast dat ze hem meteen aan wou. En dat ze er ook meteen boterhammetjes met choco (vooral choco dus) op morste. Morste als in: vlekken overal. Die avond leek het mij een goed idee om er met stevig wat vlekkenverwijderaar op te zitten. En toen kleurde de blauwe stof lichtjes paars… En de vlekken zaten er nog steeds op. Gelukkig zat de banaanapplicatie er nog niet op en kon ik die op de meest opvallende vlek strijken. Onze huppelmie is nog meer dan tevreden met haar “bahaan” kleedje. Dus ik besloot om toch wat kiekjes te maken.


“Kiekjes en koekjes”, zo zou ik onze fotoshoots kunnen noemen. Die vier nicnacjes en af en toe op het schermpje komen kijken, zorgen er wel voor dat ze meestal meewerkt, dus je hoort me niet klagen (en haar – meestal – ook niet ๐Ÿ˜‰ ).

Banana Tinny dress open rugpand

Ik vond Lies haar idee voor de achterkant van de Tinny jurk heel leuk! Deze fervente Tinny naaister liet de rits weg. En omdat ik soms wel te vinden ben voor ‘simpel dat er toch heel tof uit ziet’, besloot ik me te laten inspireren door haar Tinny hack.
Ik deed er nog een klein schepje bovenop door de rugpanden iets verder te knippen bovenaan (zodat de rug echt openstond) en te laten overlappen onderaan. Zo is er een mooi stukje blote rug te zien.

Ik maakte de basis Tinny met kapmouwtjes en het gefronste rokdeel. Onze mini meid moet toch nog een groeischeut gekregen hebben de laatste twee weken, want deze 18m wordt toch wat aan de korte kant. (Handen in de lucht = bijna navel zien.)

Banana Tinny dress open rugpand


Hier even een kleine tutorial over hoe ik het rugpand aangepast heb. Het rokdeel hier is in twee delen en gefronst waarbij de naden aan de zijkant zitten. Hier raakt het jurkje zo perfect over haar hoofd, handig dus.

Plak een blad aan het patroondeel van het rugpand en zet onderaan een streepje een eind (ik koos voor 7cm) naast de rand van het rugpand.
Banana Tinny dress open rugpand

Zet een streepje op 1cm van de rand van het rugpand bovenaan.
Banana Tinny dress open rugpand

Verbind deze twee punten met een schuine lijn. Je kan hier evengoed de rand van een schaal, kom, lamp, fotokader, … als lat gebruiken. ๐Ÿ™‚
Banana Tinny dress open rugpand

Knip uit en knip dit tweemaal uit de buitenstof en uit de voering. Naai tussen de buitenstof en voering telkens een koordje. Ik gebruikte strookjes van de voeringstof die ik met deze tip van Griet heel makkelijk tot touwtjes omvormde. Leg de panden mooi op elkaar wanneer je het rokdeel eraan wil stikken. Check dus even of ze 7cm – of hoeveel jij gekozen hebt- overlappen onderaan.
Banana Tinny dress open rugpand

Banana Tinny dress open rugpand

Stof: De blauwe stof kocht ik bij IKEA. De grid stof kocht ik bij Bambiblauw (mini restje van hier). Applicatie kocht ik bij Zeeman.
Patroon: Tinny jurk van Straightgrainย 

12 Comments

 1. Oh, dit moet ik echt aan mijn to-sew lijstje toevoegen. De Tinny is hier ook een vast ‘recept’. Simpel en toch met altijd een mooi resultaat. ๐Ÿ™‚ Merciekes voor de tuto voor het rugpand.

  Reply
 2. Nathalie V.
  8 April 2017

  Dromerig blauw noem ik die kleur!
  Prachtig hoe die grid mooi komt piepen van achter de blauwe stof. Heb je dat zo vastgestikt als “valse paspel”?

  Reply
  1. Sofie Lietaert
   Sofie Lietaert
   9 April 2017

   Haha, mooi hรฉ, dat blauw! En 5 euro per meter in Ikea, zotjes. ๐Ÿ™‚ Ik heb die grid gewoon als voering vastgestikt, heel makkelijk. Maar hij piept inderdaad mooi. ๐Ÿ™‚

   Reply
 3. vanmiek
  8 April 2017

  Dat rugje! Helemaal perfect.

  Reply
 4. liesellove
  9 April 2017

  en nu inspireer jij me weer, merci ๐Ÿ™‚
  en merci om me te vermelden! super lief ๐Ÿ™‚

  Reply
  1. Sofie Lietaert
   Sofie Lietaert
   9 April 2017

   Uiteraard! Door jouw post ben ik verder beginnen denken. ๐Ÿ™‚

   Reply
 5. Rineke
  9 April 2017

  Echt geweldig mooi! Bedankt voor de tutorial… en lang leve de geskipte rits ๐Ÿค—

  Reply
  1. Heel mooi! Zo leuk zo’n open rug!

   Reply
 6. Van Hecke Marleen
  10 April 2017

  Heel mooi ! En niet alledaags met het rugje, maar des temeer heel tof!

  Reply
 7. lunatiek
  11 April 2017

  Schattig!! En met die vlekjes heeft je dochter gewoon duidelijk aangegeven waar die applicatie moest komen ๐Ÿ˜‰

  Reply
 8. eva
  13 April 2017

  Prachtig! En helemaal weg van de foto’s…

  Reply
 9. Mazzel
  17 April 2017

  Superleuk rugpand heb je er van gemaakt! Goed bedacht!
  Wat een schattig patatje toch, die dochter van je! Van zo’n guitig snoetje smelt je toch gewoon!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top