Fons & Lena ladies pattern

NL/EN

Wat ben ik blij om dit Fons & Lena damespatroon voor te stellen! Mijn allereerste damesversie van Lena dateerde al van 3 jaar geleden ondertussen. Ik zette het project on hold toen, maar ik kreeg heel veel vragen de voorbije jaren. En dus, een paar maanden na de upgrade van het kids Fons & Lena patroon, is er ook een damespatroon. Wie ziet dat twinnen ook wel zitten?

I’m so happy to introduce the Fons & Lena ladies pattern! My very first ladies version of Lena dated from 3 years ago already. I’ve put the project on hold back then, but I kept receiving a whole lot of questions throughout the years. And so, a few months after the upgraded kids Fons & Lena pattern, there’s also a ladies version. Who’s up for some twinning?

LENA is beschikbaar als jurk of als top met aangeknipte korte mouwen. Daarbij kan je nog kiezen voor een plooi achteraan of voor rimpels voor- en/of achteraan. Dat zijn al heel wat mogelijkheden. En… Bovendien is het patroon perfect geschikt voor zowel rekbare als geweven stoffen. De afwerking van de halslijn bij rekbare stoffen gebeurt met een boordje en die van de geweven stoffen met biais (geen beleg).

LENA is available in dress and top option both with cap sleeves. Next, you can choose a pleat at the back or gathers at the front and/or back. That’s already a whole lot of possibilities. In addition, the pattern is perfectly suitable for both stretch and woven fabrics. The finishing of the neckline for stretch fabrics is done with a neckband and for woven fabrics with bias binding (no facing).

Lena top met rimpels Lena top with gathers
Lena jurk met plooi Lena dress with pleat
Lena jurk met plooi Lena dress with pleatFons is een shirt met aangeknipte mouwen. Heel eenvoudig om te maken, maar een basic die niet weg te denken valt uit onze kleerkasten ondertussen. Ideaal bandwerk materiaal, die Fons. En zoals bij het vernieuwde kids patroon, is er hier ook een color block optie beschikbaar! Ikzelf deed hier eerder een ‘texture block’ door tricot en nicky velours in een gelijkaardige kleur te combineren.

Fons is a shirt with cap sleeves. It’s very easy to make, but it’s a basic that can’t be missed from our closets in the meantime. Ideal bandwork material, Mr. Fons. And as in the renewed kids pattern, there’s also a color block option available here! I actually used a texture block here by combining jersey and velvet in a similar color.

Fons shirt color blockMet de koudere dagen in aantocht, hebben we uiteraard ook gedacht aan lange mouwen. Er is een gratis mouwen add-on beschikbaar die Lena of Fons omtovert tot bijvoorbeeld een jurk met lange pofmouwen (met smock), een blouse met lange gezoomde mouwen of een heerlijk gezellige sweater. Drie soorten mouwen voor nóg meer mogelijkheden met dit patroon.

With the colder days approaching, we have of course also thought about long sleeves. There is a free sleeves add-on available that transforms Lena or Fons into for example a dress with long puff sleeves (with smock), a blouse with long hemmed sleeves or a lovely cozy sweater. Three types of sleeves for even more possibilities with this pattern.

Fons sweater
Fons sweater
Lena top met smock aan de mouwen Lena top with smocked sleevesHet patroon gaat van maat 34 tot en met maat 50. Er is opnieuw een uitgebreide fototutorial, je kan printen op A0 of op A4 waar je ook elke afzonderlijke maat kan printen.

The pattern ranges from size 34 to 50 (EU). As usual, there is an extensive photo tutorial and the option to print in A0 or A4 (also fits US letter) where you can also print every single size.

Het papieren patroon met kortere instructies en uitgebreide online instructies ligt vanaf begin oktober in je favoriete stoffenwinkel en kost 12 euro.

Ik ben heel blij met de aanvullingen in mijn kleerkast. Ik heb de laatste jaren weinig kleding gekocht voor mijn mezelf en zo’n damespatroon maken, betekende eens wat extra zelfverwennerij. En ik ben het nog steeds niet beu om Fonskes en Lena’s te naaien eigenlijk. Ik ga dan nu nog even een Lena jurk met rimpels maken voor mezelf. Een feestjurk voor wanneer we ooit die afgelaste trouwfeesten mogen inhalen. 😉

I’m very happy with the latest additions to my closet. I haven’t bought a lot of clothes for myself in the last few years and making a women’s pattern means some extra self-indulgence. And I’m still not tired of sewing Fons and Lena items actually. Next up is a Lena dress with gathers. A party dress for when we ever get to catch up on all those cancelled weddings. 😉Stoffen Fabrics
– Rust Lena dress with pleat: viscose twill bought at Lanalotta
– Green color block Fons: jersey fabric from AllGots available at Stoffentijd & nicky velours bought at Pauli
– Lena blouse with pleat and smocked sleeves: Zebra tencel twill fabric bought at Lanalotta
– Lena top with gathers & Fons shirt rust: both polyester bling fabrics from Editex Fabrics, bought at Lanalotta
– Fons sweater: sponge fabric with matching ribbing from See You at Six bought at Toverstof

Posted in Sewing.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *