Matty color block tutorial

Een variatie op het Matty T-shirt patroon met een color block. Dat vraagt om een nieuwe tutorial! Bij Toverstof had Svenja een prachtige Matty shirt gemaakt in drie kleuren. Een cadeautje voor Valentijn was het. En vanaf vanavond 20u verkoopt ze heel handige pakketten met stof én pdf-patroon voor 25 euro. Ideaal dus als je niet weet wat kopen voor je partner met Valentijn (of er eigenlijk niet aan meedoet en gewoon een nieuwe shirt wil zoals wij hier 😉 ).

Ik heb hier gekozen voor een T-shirt voor de W in WISJ, maar ik wil eigenlijk zelf ook nog zo’n color block exemplaar, dus de volgende is voor mij. Want het Matty patroon is namelijk unisex!

Die tutorial dus. Hoe begin je daar nu aan, aan zo’n color block? Svenja van Toverstof deed het me voor en ik fotografeerde hier even haar idee.

Knip de patroondelen van mouwen, voorpand, achterpand en borstzakje uit in de gewenste maat. Bekijk de maattabel en meet de borstomtrek na.

Verdeel nu elk patroondeel in stukken:

  • Patroondeel mouw: Trek een lijn vanuit de schoudermarkering evenwijdig met de zoom. Meet van aan de okselnaad 2cm naar beneden aan beide kanten en verbind deze twee punten met een lijn (evenwijdig met de vorige lijn).
  • Achterpand: Meet nu met een lintmeter de afstand van de bovenste lijn aan de achterkant van de mouw tot aan de okselnaad. Meet diezelfde afstand op het patroondeel van het achterpand vanuit de okselnaad in de mouwopening. Trek een lijn loodrecht op de stofvouw lijn van het patroondeel. Meet nu 2cm naar beneden vanuit de okselnaad en trek opnieuw een lijn loodrecht op de stofvouw lijn.
  • Voorpand: Trek een lijn vanuit de mouw markering loodrecht op de stofvouw lijn van het patroondeel. Meet nu vanuit de okselnaad 2cm naar beneden en trek opnieuw een lijn loodrecht op de stofvouw lijn van het patroondeel.
  • Borstzakje: Leg het borstzakje met de onderkant gelijk met de aanduiding van het zakje op het voorpand en laat de lijn van het voorpand doorlopen op het borstzakje.

Duid aan welke patroondelen in dezelfde kleur geknipt moeten worden. Ik schreef een 1 op de patroondelen die uit rood geknipt moesten worden, een 2 op de beige en een 3 op de blauwe. Knip nu de patroondelen door op de nieuwe lijnen.

Knip de patroondelen uit de juiste kleur stof. Let op! Voeg overal 1cm naadwaarde toe rondom de patroondelen, ook daar waar je de patroondelen doorknipte. Voeg aan de zoom van de panden 2cm naadwaarde toe en aan de zoom van de mouw 1,5cm.

Vervolledig nu de panden, mouwen en zakje opnieuw. Leg telkens het middelste (beige) patroondeel ondersteboven op het bovenste (rode) met de goede kanten op elkaar. Speld vast. Let op bij het spelden. Doordat je af en toe met schuine hoeken zit, zullen er soms hoekjes uitsteken aan de zijkanten. Het is namelijk zo dat je op 1cm moet starten met naaien en dat je patroondelen op exact dat punt moeten overeen komen. Als je dat niet doet, zit je strakt met een ongelijke zijnaad van je mouw of pand. Vooral bij de mouw en mouwopening is dit het geval (zie foto 3 en 4 hieronder). Werk elke naad af met de overlock (of gebruik overlocksteek, zigzagsteek of stretchsteek op je naaimachine).

Strijk alle naadwaardes weg van de middelste strook (in dit geval de beige kleur).

Mouw aanzetten. (Nadat je de schoudernaden hebt vastgenaaid (zie tutorial Matty shirt zelf). Hoe zorg je ervoor dat de naden van de color block delen precies doorlopen van panden naar mouw? Leg de goede kant van de mouw op de goede kant van de panden. Trek een lijntje op 1cm van de naad overheen de colorblock naad. Doe dit zowel voor je pand als voor de mouw.

Steek nu een speldje precies doorheen de color block naad op het punt waar je lijntje staat, eerst doorheen de mouw en daarna op diezelfde plaats doorheen het pand. Speld nu de schoudernaad en de rest van de mouw vast aan de panden. Stik zorgvuldig (met de gewone naaimachine, niet met de overlock) en traag de mouw aan de panden. Stik traag overheen de color block naad. Laat hiervoor het speldje in deze naad zitten tot je er voorbij gestikt hebt. Werk nadien de rand verder af met de overlock.

Werk volgens hetzelfde principe om de zijnaden vast te naaien en volg nu verder de tutorial van het Matty patroon.

Ziezo, je Matty color block shirt is klaar!

Helemaal niet moeilijk maar een tof resultaat. Mister W is blij met zijn nieuwe shirt en ik ben off the hook voor een Valentijnscadeau 😉

Wil je deze T-shirt maken, wil je een koopje doen en en heb je geen zin om alle kleurtjes bij elkaar te zoeken? Rep je naar de webshop van Toverstof voor een Matty pakket voor 25 euro! Er zijn twee verschillende kleurencombinaties verkrijgbaar!

Posted in Sewing and tagged , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *